Därför en eps-fil

Säkert har du någon gång blivit ombedd att skicka ditt företags/organisations logotyp som eps-fil. Då ställer du dig frågan, vad är en eps-fil? Varför går det inte bra med en jpg-fil som jag har sparad på datorn, eller skickar ett brevpapper där logotypen finns? Vi reder ut begreppen.

Det finns naturligtvis en anledning att man ber om en eps-fil. EPS står för ”Encapsulated Postscript” och detta innebär att filen är uppbyggd av omskalningsbara matematiska banor till skilland från jpg, tiff, png och andra liknande format, som består av pixelgrafik. Dessa filer kan man förminska utan problem men inte förstora då det blir större avstånd mellan pixlarna och då blir det suddigt. 

En eps-fil består av vectorgrafik vilken räknas om till den storlek som väljs. Detta innebär att en bra gjord eps-fil är knivskarp på en penna men också om du drar upp den för att passa på en husvägg. 

Har du din logotyp sparad som eps och kan skicka när någon ber om den, så är du säker på att din logotyp kommer att återges med god kvalité!